Projecten

Thérèse van Gelder woonde en werkte lange tijd buiten Nederland onder andere in Parijs en New York. Sinds kort woont zij in Diemen. Zij heeft een aantal grote opdrachten uitgevoerd in Nederland en Zwitserland.Voor brillenglazenfabriek Essilor in Zevenaar maakte zij een serie wandschilderingen langs de gehele productieroute. De grootste is ongeveer 200 m2 met als thema de geschiedenis van de optiek. Deze werd ter plekke geschilderd waarbij de medewerkers van Essilor vaak model stonden en met commentaar en suggesties bijdroegen aan het resultaat. 

De Klimwand is onderdeel van een stadsvernieuwingsproject in Amsterdam. Op een 80 m lange betonnen talud van de ringweg (A10) verschenen allerlei personages die met de buurt verbonden zijn. De buurtbewoners droegen ideeën aan zoals de oude mevrouw op haar rollater, die een van de klimmers zekert.

 

Jeugdtheater De Krakeling in Amsterdam heeft een trompe-l'oeil balkon waarop theaterfiguren en dieren als publiek neerkijken op de jonge bezoekers in de foyer.

 

 

Voor een fabriek van koffiezetapparaten in Heerhugowaard, Bravilor Bonamat, maakte Therese van Gelder twee wandschilderingen over het begin en het einde van de koffieboon, namelijk de plukkers in Guatemala op de ene en een grand cafe, waar de koffie deftig geserveerd wordt, op de andere kant.

 

 

 

Kamerbeek Verzekeringen was een unieke kunstopdracht voor het nieuwe hoofdkantoor bij het station van Amersfoort. Tien kunstenaars beeldden ieder op een eigen verdieping de mythe van de Argonauten uit. Therese van Gelder maakte voor de hoogste etage een drieluik van het moment waarop Jason met hulp van Medea het Gulden Vlies veroverd heeft. 

 

Advocatenkantoor NautaDutilh vroeg drie wandschilderingen voor het hoofdkantoor aan de Zuidas van Amsterdam. Bekende Amsterdammers uit heden en verleden zoals Johan Cruijff en wethouder De Miranda lopen rond tussen VOC-schepen en de architectuur van Berlage. 

 

Het koetshuis van landgoed Torenvliedt in Middelburg kreeg in het trappenhuis een wandschildering waarin Johan Huizinga figureert samen met het Arnolfini portret van Jan van Eyck waar hij de Herfsttij der Middeleeuwen mee opent. 

 

Naast de opdrachten schildert Thérèse van Gelder landschappen, interieurs en portretten van mens en dier, waarbij de figuratieve schilderwijze ondersteund wordt door een eigentijdse kijk op het onderwerp. Graag maakt zij gebruik van een bestaande situatie om die vervolgens in iets anders te veranderen. Zo werd een plastic tuinstoel een zebra die in zich zelf zit of verdwijnt een ooit witte caravan in het omringende bos.

Thérèse van Gelder tekende enkele kinderboeken, waaronder Konijntje Oorloos, het enige konijn zonder lange oren, die bij allerlei dieren oren probeert los te krijgen en uiteindelijk door het luisteren naar een viool de oren op zijn kop voelt groeien. Zij maakte ook getekende reisverhalen over Limoges, Neuchâtel, Venetië, Istanbul en Transsylvanië.

 

 

Verder was zij actief aan de andere kant van het kunstpanorama namelijk als medeorganisator van de tentoonstelling Kunstenaarskinderboeken in De Krakeling in Amsterdam en de manifestatie Kunstenaars voor Sarajevo in Paradiso. In Diemen voerde zij met de basisscholen een graffitiproject uit bij een nieuwbouwwijk.