Kamerbeek

Kamerbeek is een groot bedrijf, dat handelt in verzekeringen en onroerend goed. In Amersfoort is een nieuw hoofdkantoor neergezet, ontworpen door Jan van Belkum, waarvan de vorm ge�nspireerd is door de Griekse mythe van Jason en de Argonauten. Het gebouw telt tien verdiepingen en voor iedere verdieping is een kunstenaar gevraagd een sc�ne te schilderen uit het verhaal van Jason.

Op de bovenste verdieping, het sluitstuk van Jasons zoektocht naar het Gulden Vlies, heb ik het moment gekozen waarop Jason met behulp van Medea�s toverkracht de draak verslagen heeft en de grote ramskop op zijn schouders neemt. Hij heeft zijn missie volbracht, maar hij voorvoelt al dat de prijs hoog zal zijn.

Het middendeel is bevestigd op een halfronde muur, de twee zijstukken staan daar ongeveer een meter achter. Links is het heldere rationele Griekenland waar Jason vandaan komt met in de verte het zeilschip van de Argonauten, die op hem wachten. Rechts is het donkere �barbaarse� land van Medea, die hem ooit in het ongeluk zal storten. Zoals Jason de kop van de ram over zijn schouder heeft hangen, zo heeft Medea de staart van de draak als een stola om zich heen geslagen.

©Therese van Gelder• Telephone: 06 29 58 25 19 • vangelder.therese@gmail.com