In het atelier

Natuur

Deze korenbloemen maken deel uit van een serie schilderijen met wilde bloemen als onderwerp, of eigenlijk “bermbloemen”. Toen ik eraan begon, ging het mij om de ongelofelijke rijkdom aan vorm en kleur van wat meestal “onkruid” wordt genoemd. Gaandeweg bleken de schilderijen ook een seizoensbeeld door het jaar heen op te leveren, de frisheid van de lente en later de volle kleuren van de zomer en herfst.
Daarnaast heb ik altijd “gewoon” landschappen gemaakt en als daar een huis in voorkomt is dat goed mits er mooi licht op valt.


Het Zoek ABC

Het Zoek ABC is een alfabetspel met 26 kaarten. Het zijn zoekplaatjes met voorwerpen, mensen, dieren, elementen en nog veel meer. Je kunt er spellen mee doen zoals memory, of verhalen mee vertellen of er Nederlands mee leren.
Ik heb het alfabet geheel digitaal ontworpen. Dat betekent dat alle onderdelen kunnen worden verplaatst, aangepast of veranderd. Bovendien kan het daarom ook uitgebracht worden in andere talen. Een paard staat bij ons op de P-kaart, in de Engelse versie komt hij op de H-kaart. Papiliorama in Zwitserland, een educatief natuurcentrum, wil graag een Franse en een Duitse versie.


Een-ogigen

In 2013 verloor ik langzaam aan het zicht in mijn rechteroog door een gemene parasiet. Schilderen met twee ogen is anders dan schilderen met maar één oog, doordat je geen diepte meer ziet.
Het proces om weer te kunnen schilderen resulteerde in de Een-ogigen, een serie schilderijen over mensen, dieren, dingen en fenomenen met één oog in de ruimste betekenis van het woord.
Onder de mensen valt admiraal Nelson die met een oog de Slag bij Trafalgar verloor of de Prinses van Eboli uit het toneelstuk van Don Carlos van Schiller. Het eenoogkreeftje is een minuscuul diertje terwijl het oog van de orkaan weer heel groot is. Bull’s eye bij darts spreekt voor zich maar de herkomst van de uitdrukking “door het oog van de naald kruipen” zal velen onbekend zijn. (Matteüs 19 : 24 Eerder zal een kameel door het oog van de naald kruipen, dan een rijke het koninkrijk der hemelen binnengaan).
Er zijn nog vele mogelijkheden voor nieuwe Een-ogigen. Ik houd mij aanbevolen voor suggesties.


De Markiezin en de Fotograaf

De Markiezin is gemaakt voor een tentoonstelling over kunstenaarsportretten voor KIKA. Hij bestaat uit twee glasplaten die op ongeveer 50 cm naast elkaar zijn opgehangen. Op de ene schilderde ik de Markiezin van Solana van Goya. Ze staat stil, ze is het model en ze kijkt naar de schilder. Op de andere glasplaat fotografeert Diana Kok de toeschouwer. De twee beelden vallen over elkaar. Als je om de glasplaten heen loopt, fotografeert de fotograaf de markiezin. Door de lens van de fotograaf zie je de ogen van de markiezin. En als je dan weer door de ogen van de markiezin kijkt, kijk je als toeschouwer in de lens van de fotograaf.